Winkelwagen

Raambekleding

RAAMBEKLEDING OP MAAT.

Verschillende mogelijkheden.

Vind je raambekleding uitkiezen lastig? Welke raambekleding is bijvoorbeeld handig op een deur of wat voor soort raambekleding is handig voor in de badkamer? Wat doe je als je grote ramen hebt, welke raambekleding is daarvoor geschikt? Je leest hier alles over de verschillende soorten raambekleding.

Raambekleding maakt je interieur af.

Door je ramen te bekleden, sluit je licht buiten, houd je warmte binnen en creëer je privacy. Raambekleding is echter niet puur functioneel, maar geeft een ruimte ook een bepaalde uitstraling mee. Ga maar na: een muur die je in een bepaalde kleur verft, heeft ook een groot effect op de sfeer in de ruimte. Raambekleding is vaak ook een groot vlak van een bepaalde kleur en structuur dat je aanbrengt in een ruimte. De raambekleding die je kiest, drukt dus duidelijk een stempel op je interieur.

Het is daarom slim om goed na te denken over je raamdecoratie voordat je die aanschaft, zodat je de juiste sfeer creëert of behoudt in de kamer.

woonkamer met elektrische rolgordijnen
Jaloezieën in woonkamer

Moderne raambekleding voor elke ruimte.

Er bestaan veel verschillende vormen van raambekleding. Dit geeft uiteraard veel keuze-opties, maar kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is niet elk type raambekleding geschikt voor iedere ruimte.

We behandelen hier graag raambekleding voor in de badkamer en voor in de woonkamer, omdat we daar verreweg de meeste vragen over krijgen.

Raambekleding badkamer.

Niet iedere soort raambekleding is geschikt voor in de badkamer. De eerste eis voor raambekleding in de badkamer is namelijk dat die vochtbesteding moet zijn. Verder is het bij raambekleding in de badkamer belangrijk dat die:

  • Zicht blokkeert
  • Eventueel thermisch is, dus de kou buitenhoudt en de warmte binnen

Typen raambekleding die aan deze drie criteria voldoen, zijn:

  • Rolgordijnen
  • Plisségordijnen

Rolgordijnen zijn glad en hierdoor gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Ook het materiaal waarvan plisségordijnen zijn gemaakt, is glad en kan dus gereinigd worden. De elektrische plisségordijnen van Poweredblinds hebben daarnaast de unieke eigenschap dat zij een thermische barrière vormen tussen het raam en de badkamer. Onze honingraat plisségordijnen zijn dubbele plisségordijnen met een honingraatstructuur. Door deze structuur wordt warmte vastgehouden en wordt kou van buitenaf effectief tegengehouden. Dat heeft als groot voordeel dat je niet het risico loopt op de tocht te staan op het moment dat je uit de douche of uit bad stapt.

Rolgordijn lichtdoorlatend slaapkamer wit
Lichtdoorlatende raamdecoratie voor in de woonkamer

Raambekleding in de woonkamer.

In de woonkamer brengen mensen doorgaans veel van hun tijd door. Raamdecoratie voor in de woonkamer uitkiezen vergt daarom vaak heel wat overweging.
Raambekleding voor in je woonkamer blijft natuurlijk tot op zekere hoogte een kwestie van smaak, maar we geven je graag wat punten mee om over na te denken, zodat je tot een weloverwogen keuze komt en de elektrische raamdecoratie kiest die past bij jouw woonkamer.

  • Wat doe je in de woonkamer vooral, en in welke mate heb je daarbij last van zonlicht en/of daglicht?
  • Wil je graag naar buiten kunnen blijven kijken?
  • Wil je je woonkamer kunnen verduisteren met je raambekleding?
  • Zoek je raambekleding die ook de functie van zonwering heeft (of heb je bijvoorbeeld al buitenzonwering, zoals rolluiken of screens?).

Het is ook mogelijk om meerdere soorten raambekleding in de woonkamer te combineren om zo meer keuze te hebben in de manier waarop je je raambekleding gebruikt. Of combineer je raambekleding binnen met zonwering buiten, zodat je altijd de juiste vorm van lichtinval en zon in huis hebt.
Raambekleding schuifpui.

Zoek je raambekleding voor de schuifpui, dan zul je er goed over moeten nadenken dat je schuifpui nog moet kunnen openen en sluiten. Je kunt dus niet zomaar elke raambekleding op de schuifpui hangen, maar zult moeten kiezen voor een variant die je niet direct op de schuifpui, maar ervoor hangt, zodat je het schuifmechanisme ongehinderd kunt gebruiken.

Verder is het handig om te kiezen voor raamdecoratie die, ook als hij gesloten is, het gebruik van je schuifpui niet in de weg zit. Een plisségordijn of horizontale lamellen zijn bijvoorbeeld niet per se handig, want die schuif je niet eenvoudig aan de kant als je naar binnen of naar buiten wilt door de schuifpui. Je kunt deze vormen van raambekleding wel voor je schuifpui gebruiken, maar bedenk dan dat deze geheel opgetrokken moeten zijn als je de schuifpui wilt gebruiken. Ook moet het ‘pakketje’ van de opgetrokken lamellen of plisségordijnen de ruimte laten aan de schuifdeuren die van hun plek komen.

Correct inmeten van raambekleding

Ben je op zoek naar raambekleding voor de schuifpui, let er dan altijd goed op dat je de raambekleding zo ophangt (en inmeet) dan deze voldoende ruimte overlaat om de schuifpui eenvoudig open en dicht te doen. Als je de raambekleding te strak op het schuifpuimechanisme hangt, loop je kans dat je pui steeds langs je raambekleding schuurt en je raambekleding hierdoor sneller slijt.

Elektrische gordijnrails
plisse op maat in woning
Raambekleding deur.

Ben je op zoek naar raambekleding voor op een deur, dan is het allereerst verstandig om te kijken naar hoe de deur opengaat. Gaat de deur naar buiten toe open? Dan kun je gemakkelijk bijvoorbeeld een rolgordijn, een vouwgordijn of een normaal gordijn voor de deur hangen. Draait de deur naar binnen, dan kun je ook kiezen voor verschillende soorten raambekleding, maar zul je deze raambekleding in verreweg de meeste gevallen op de dag moeten monteren.

Kies bij een naar binnen draaiende deur bijvoorbeeld voor een rolgordijn of een honingraat plisségordijn. Wel geldt dan dat je je gordijn geheel moet optrekken als je de deur wilt gebruiken. Let er dan op dat je het rolgordijn zo monteert dat deze, als hij helemaal opgetrokken is, ruimte overlaat voor de deur: de deur moet onder het opgetrokken rolgordijn door draaien.

Kies je voor gordijnen, dan geldt dat de roede niet in het draaibereik van de deur moet hangen. Ook moet het gordijn steeds geopend worden als je de deur wilt gebruiken, en het moet daarbij voldoende ruimte bieden om de deur ruim te laten draaien. Het is daarom het slimst om het gordijn zo te bevestigen dat het, als het open is, hangt aan de kant van de scharnieren van de deur. Zo voorkom je dat het gordijn in de weg hangt als je de deur wilt openen en sluiten of bijvoorbeeld tussen de deur terechtkomt of naar buiten waait.

 

Elektrische raambekleding voor grote ramen.

Heb je grote ramen die zeer hoog, zeer breed of beide zijn, dan kan dit een beperkende factor zijn in de keuze die je hebt uit verschillende soort raambekleding. Let er daarom op dat de raambekleding van jouw keuze ook in grote formaten leverbaar moet zijn.

Verder is het goed om extra goed na te denken over de functie van je raambekleding bij grote ramen. Grote ramen zijn prachtig en geven je een geweldig uitzicht naar buiten en veel daglicht binnen, maar kunnen ook snel voor (te) veel inkijk of (te) veel warmte van de zon zorgen.

Bij Poweredblinds raden we vaak onze honingraat plisségordijnen aan als raambekleding voor grote ramen. Onze honingraatgordijnen kun je zowel in een gesloten variant (laat wel licht, maar geen zicht door) als in een verduisterende variant (laat geen licht en geen zicht door) krijgen. De thermische barrière zorgt er bovendien voor dat de warmte van de zon tegengehouden wordt, terwijl je toch te doen hebt met een luchtig ogende vorm van raambekleding.

Bekijk onze honingraatgordijnen 

honingraat plissegordijnen in keuken
Mobiele app Somfy Rollerblind screen 2

Raambekleding op maat van Poweredblinds.

Bij Poweredblinds vind je verschillende vormen van raambekleding op maat. Al onze raambedekking is elektrisch bediend en zorgt daardoor voor veel gebruiksgemak en een altijd strakke en moderne uitstraling van je raambekleding. Onze smart home mogelijkheden maken jouw woning daarnaast in staat tot het creëren van een slimme woning waarbij automatisch verlichting en apparatuur bediend kan worden.

Heb je vragen over onze producten of over de mogelijkheden van raambekleding in het algemeen? Op onze pagina Help en advies vind je onze contactgegevens. We helpen je graag!