Winkelwagen

Raam verduisteren: wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten bij raamverduistering?

Je raam verduisteren:
Van licht naar duister op jouw commando

Je raam verduisteren: van licht naar duister op jouw commando.

Met raamverduistering beslis jij op welk moment van de dag je het zonlicht begroet. En wanneer je je huis in duisternis hult. Je raam verduisteren met verduisterende raambekleding kan op verschillende manieren. Hier lees je meer over raamverduistering.

Bekijk onze verduisterende rolgordijnen>>

Waarom je raam verduisteren?

Je raam verduisteren doe je veelal om drie redenen:

  1. Je wilt licht tegenhouden.

Met raamverduistering houd je niet alleen zonlicht tegen, maar ook kunstlicht van buiten. De lantaarnpaal die direct voor je tuinpad staat of de auto’s die in- en uitparkeren voor je deur: als je je raam verduistert, heb je er geen last meer van.

  1. Je wilt je huis beter tegen kou en hitte beschermen.

Veel vormen van raamverduistering zijn ook geschikt om in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten te houden. Ze dienen als isolerende laag direct naast het venster.

  1. Je wilt de kans op inbraak verkleinen.

Een gemiddelde dief zal op safe spelen: hij weet liever zeker dat er niemand thuis is tijdens zijn ongenode bezoek. Raamverduistering laat niet toe dat iemand van buiten naar binnen kijkt, dus het is onmogelijk te zien of er iemand thuis is als een huis is voorzien van raamverduistering. Zo kan een eenvoudig en alledaags voorwerp als een rolgordijn inbraakwerend werken.


Raam verduisteren: aan welke kant wil je verduisteren?

Wil je je ramen verduisteren, dan kan je het licht en zicht aan twee kanten blokkeren: aan de buitenkant van de ramen of aan de binnenkant.

Raam verduisteren aan de buitenkant.

Je raam verduisteren aan de buitenkant kan bijvoorbeeld met:

  • Rolluiken
  • Screens
  • Shutters
  • Buitenjaloezieën

Een voordeel van je raam verduisteren aan de buitenkant is dat deze vorm van raamverduistering in veel gevallen effectiever isoleert. De warmte van de zon wordt in de zomer al tegengehouden voordat hij op de ruit valt, waardoor de ruit en dus de ruimte daarachter niet de kans krijgen om op te warmen.

Nadelen van je raam verduisteren aan de buitenkant

Nadelen van je raam aan de buitenkant verduisteren zijn de hoge kosten die vaak zijn verbonden aan bijvoorbeeld rolluiken of screens. Van shutters kan verder gezegd worden dat ze niet geheel weg te schuiven zijn voor het raam. Ze blijven dus altijd hun positie voor het raam houden en nemen ook licht weg op bijvoorbeeld winterdagen, wanneer daglicht in huis juist zeer welkom is.

Een veelgehoord nadeel van je raam verduisteren aan de buitenkant is dat alle vormen van raamverduistering voor buiten heel duidelijk een ander uiterlijk geven aan je huis. Rolluiken zitten bijvoorbeeld in een kast die boven het raam hangt, net als screens.

Je raam aan de binnenkant verduisteren kan met:

Folie op de ruit is een manier van raamverduistering die niet vaak toegepast wordt. Het is weliswaar een goedkope manier, maar het is niet praktisch. Je kunt de verduistering namelijk niet ongedaan maken, enkel door het folie weer van de ruit af te halen. Folie op een ruit is een handige manier om bijvoorbeeld een raampje boven je slaapkamerdeur te verduisteren als je last hebt van het licht op de overloop, maar voor buitenramen is verduisterende folie geen aanrader.

Met rolgordijnen, vouwgordijnen, plisségordijnen en gordijnen gemaakt van verduisterende stof haal je alleskunners in huis. Ze zijn gemakkelijk te openen en te sluiten en je kiest dus zelf wanneer je je kamer verduistert. Is je raamdecoratie op maat gemaakt, dan zal er weinig tot geen licht langs kunnen vallen en is je kamer dus goed donker.

Hoe opent je raam?

Als je raam naar binnen opent, moet je raambekleding niet in de weg hangen. Een draai-/kiepraam gaat bijvoorbeeld vaak wel goed samen met verduisterende raambekleding die op de dag gemonteerd is. Dat betekent dat de raambekleding niet in het kozijn, maar voor het kozijn hangt en dus de gehele uitsparing bedekt waarin het raam zich bevindt. Als je bijvoorbeeld een zonverduisterend rolgordijn op de dag hebt gemonteerd, kun je dit eenvoudig geheel naar boven doen en dan je raam openen in de draai- of kiepstand.

Wil je je raam kunnen openen terwijl je raamverduistering naar beneden is, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je raam wel in de kiepstand kan als je rolgordijn op de dag gemonteerd is en naar beneden is.

Bij een raam dat naar buiten opent, heb je geen last van het zich openende raam, maar let hierbij wel op de positie van het hang- en sluitwerk: zit dit niet in de weg voor je raambekleding?

Cassette elektrische aluminium jaloezieën
Semi transparant beige rolgordijnen app bediening werkplek

Hoe volledig wil je de verduistering hebben?

Raamverduistering op maat past altijd beter dan kant-en-klare raamverduistering in standaardmaten. Als zonverduisterende gordijnen precies passen, kan er vrijwel geen licht langs de raambekleding vallen en maak je je kamer dus zo donker mogelijk.

Complete raamverduistering wordt meestal alleen ingezet in de slaapkamer. In de woonkamer of keuken kiezen mensen in plaats van raamverduistering vaak voor een semi-transparante gordijnstof. Daarmee voorkom je dat mensen van buiten naar binnen kijken, maar sluit je de buitenwereld niet compleet buiten. Een semi-transparante stof houdt wel een gedeelte van het licht van buiten tegen, maar sluit je raam niet hermetisch af. Vanaf buiten zie je dat er binnen bijvoorbeeld licht brandt en je ziet vage contouren van mensen die heen en weer lopen.

Rolgordijnen elektrisch Blackout

Wil je je raamverduistering ook volledig weg kunnen schuiven?

Heb je kleine ramen, dan kan het verstandig zijn om voor raamverduistering te kiezen die je ook volledig weg kunt schuiven, zodat er zo veel mogelijk licht naar binnen kan vallen. Een vouwgordijn blijft aan de bovenkant altijd een klein gedeelte van het raam bedekken, dus als je raam maar klein is, kan een verduisterend overgordijn of een rolgordijn een betere keuze zijn.

 

Wil je je raamverduistering elektrisch kunnen bedienen?

Elektrische bediening van je raambekleding brengt je gemak. Juist bij raamverduistering, die vaak in de slaapkamer geïnstalleerd wordt, is het fijn als je die verduistering kunt aansturen vanuit je bed, of bijvoorbeeld op basis van een tijdschakelaar.

Ontdek onze bedienen en opladen producten

 

stijlvol elektrisch vouwgordijn

Onze verduisterende vouwgordijnstof ontdekken?

Schrijf je in en je ontvangt een e-mail zodra de nieuwe collectie vouwgordijnstoffen binnen is.


 

Elektrische raamverduistering op maat van Poweredblinds.

De collectie van Poweredblinds bestaat uit verschillende kwalitatieve soorten elektrische raambekleding. Veel van die soorten raambekleding zijn er ook in stoffen die het raam verduisteren.

Al onze elektrische raamverduistering is voorzien van een Somfy motor. Dat maakt het mogelijk om je raamverduistering deel te laten uitmaken van je Smart Home op basis van de Somfy TaHoma switch. Laat je raamverduistering bijvoorbeeld samenwerken met je verlichting en creëer een slaapkamerscenario dat past bij je slaapgewoonten.

Hoe zit het met inkijk van buitenaf?

Ligt jouw keuken aan de straatkant, vraag je dan af hoe je het vindt dat mensen naar binnen kijken terwijl jij aan je ontbijt zit of een taart bakt. Vind je dat gezellig of wil je juist dat ze je niet kunnen zien? Rolgordijnen en vouwgordijnen zijn er in transparante, semi-transparante en blackout variant, en duo rolgordijnen kun je eenvoudig verstellen voor meer of minder inkijk en zicht naar buiten.

Vraag gratis kleurstalen aan bij Poweredblinds.

Voor alle raamverduisterende stoffen in de collectie van Poweredblinds geldt: proefstalen zijn gratis.

Bekijk onze stoffen voor elektrische rolgordijnen, vouwgordijnen en plisségordijnen. Of kies voor een verduisterend gordijn in je eigen stof met een elektrische gordijnrails van Somfy.

 

 

Rolgordijnstof Around the clock Raven (zwart)